Marcel Muskens: relaxte baas met een volle agenda

De Langstaat in het hart van Brabant is niet bepaald een regio die de gemiddelde Fries of Limburger moeiteloos kan aanwijzen op de landkaart van Nederland. Toch is het een hele mooie, groene streek. En dat is onder andere de verdienste van Hoveniersbedrijf De Langstraat.

Directeur Marcel Muskens (40) waarschuwt aan het begin van het interview. “Ik heb ADHD, dus misschien ga ik een beetje snel.” Al direct wordt duidelijk dat het tempo er inderdaad lekker in zit. Bevlogen vertelt Marcel over zijn jeugd in Elshout en hoe hij opgroeide in een ondernemersgezin. “Mijn vader had een loonbedrijf, wat rond 1990 een hoveniersbedrijf is geworden. In die tijd was het inhuren van een hovenier nog een luxe. Je mocht jezelf ook niet zomaar hovenier noemen; daar had je wel een diploma voor nodig. Het was een soort beschermd beroep. Mijn vader leidde het bedrijf, terwijl mijn moeder de administratie voor haar rekening nam. Naast de aandacht voor het bedrijf zorgden ze allebei dat mijn twee zussen en ik niets tekortkwamen.”

Marcel Muskens - Directeur bij De Langstraat hoveniers

Concrete plannen om binnen het groenbedrijf te gaan werken, had de jonge Marcel vooralsnog niet. “Ik kreeg de vrijheid om zelf mijn weg te vinden. Op mijn zestiende ben ik aan het CIOS in Sittard gaan studeren. Daarna ging ik terug naar Noord-Brabant. Ik heb ruim drie jaar op Aquabest gewerkt, bij een bedrijf dat thema-avonden en bedrijfsuitjes organiseert. Groepen begeleidt en mensen een leuke dag bezorgd, daar kreeg ik wel energie van. Zo kwam ik te weten dat ik graag met enthousiaste mensen werk. En ik heb er mijn levensmotto ontdekt: ‘Wat je geeft, krijg je terug’. Die kan zo op een tegeltje.”


De clown uithangen

Marcel was begin twintig toen hij zijn vader flink verraste. “Ik vertelde mijn pa dat ik in het bedrijf wilde gaan werken en het later wilde overnemen. Hij kon het eerst niet geloven; dacht dat ik een grapje maakte. Maar hij was ook echt trots hoor. Hij stond er alleen wél op dat ik eerst bij een ander hoveniersbedrijf werkervaring ging opdoen, als onderdeel van een leerwerktraject. Zodat ik mijn toekomstige positie als directeur niet te danken had aan het feit dat ik het zoontje van de baas was, maar dat ik inhoudelijk heel goed op de hoogte was. Daar was ik niet meteen heel enthousiast over, maar terugblikkend kan ik wel zeggen dat dat de juiste keuze is geweest. Het advies van mijn vader was héél waardevol.”

Op school, bij andere bedrijven én bij Hoveniersbedrijf De Langstraat leerde Marcel het vak, net zo lang tot het in 2020 tijd was om de scepter van senior volledig over te nemen als eindverantwoordelijke. De kersverse kapitein wilde niet alleen de onderneming voortzetten, maar die ook beter maken. “Ik wilde het bedrijf opfrissen, processen optimaliseren en zo uiteindelijk bekender worden in ons werkgebied. Eén van de eerste dingen die ik invoerde, was het houden van periodieke carrièregesprekken met het team – dat bestaat uit ongeveer 25 mensen. Zorgen dat iedereen in een goede flow komt en blijft, en doet waar hij of zij gelukkig van wordt. Verder hebben we flink geïnvesteerd in automatisering. Dat alles heeft heel wat voeten in aarde en dat doe je niet in een dag. Maar je krijgt er wel veel voor terug.”

DAF bij de Boerman Groep
Iveco's bij De Langstraat hoveniers

Juist niét rammen en meters maken

Marcel zegt veel aandacht te besteden aan een goede balans. “Ik ken heel wat hoveniers met een eigen bedrijf. In veel gevallen is het overdag rammen en meters maken, vroeg naar bed, maar laat slapen van de stress en wel weer vroeg opstaan. Vijf, soms zes dagen per week. Dat wilde ik zeker niet. Ik wilde van meet af aan dat mijn mensen met plezier naar hun werk gingen. En dat de verhouding tussen werk en privé goed was. Krijgen we het werk vandaag niet af? Morgen weer een dag. Hard werken hoort erbij, ook bij ons. Maar ik vind het wel belangrijk dat mijn mensen voldoende rust krijgen.”

Hoveniersbedrijf De Langstraat in Elshout heeft een vrij uitgebreid klantenbestand. Daarin staan de namen van particulieren die waarde hechten aan een mooie tuin, maar ook bedrijfseigenaren, scholen, overheden, woningcorporaties en veel meer. Marcel: “We wedden op diverse paarden. Een hovenier inhuren is nog steeds een luxe en daarmee conjunctuurgevoelig, maar behoefte aan groenonderhoud blijft er altijd. Door goed te spreiden, verkleinen we het risico.”

Rijdende reclameborden

Waar De Langstraat is geweest, blijft een piekfijn verzorgd stuk groen achter. Marcel stelt ook hoge eisen aan zijn materiaal. “Natuurlijk kunnen we ons werk niet doen zonder goede voertuigen, bijna allemaal IVECO’s. Die kopen we bij Truckland ’s-Hertogenbosch. Ze vragen een goede prijs en hebben geen stropdassencultuur.” De mensen van Marcel proberen hun wagens zo lang mogelijk in blinkende toestand te houden. “Onze wagens zijn rijdende reclameborden. Ze moeten technisch perfect én altijd schoon zijn. Dat draagt bij aan je uitstraling als bedrijf.”

Marcel, vader van twee dochters, is graag actief en een slechte stilzitter. Naast De Langstraat leiden, sport hij veel en is hij lid van heel wat netwerkclubs. Kortom: de veertiger is alle dagen heel druk. Maar dat vertelde hij in het begin eigenlijk al.

Trucks

Lees ook deze voorgestelde artikelen

No related articles found.

To Top