Amsterdam, 3 oktober 2024

DAF-voertuigen van Truckland voor afvalteam BUCH-gemeenten als beste uit de test

Bij elkaar opgeteld wonen er in de Noord-Hollandse gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo iets meer dan honderdduizend mensen. Samen zijn zij goed voor een behoorlijke afvalberg. Restafval, lege flessen, afgedankte apparaten, bouwmateriaal en veel meer. De straten schoonhouden en dat afval goed inzamelen is toevertrouwd aan team Afval van de werkorganisatie voor deze gemeenten. En zij vertrouwen op een elftal nieuwe DAF-voertuigen van Truckland.


Buch gemeenten Tessa Meijer en Stef Conijn

Tessa Meijer staat als manager aan het hoofd van het afvalteam. “Onze afdeling beheert in totaal zes milieustraten in Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. Ook zijn we verantwoordelijk voor de afvalinzamelingsrondes aan huis en de voorzieningen in deze gemeenten, zoals glasbakken, papiercontainers en andere verzamelcontainers waarin inwoners hun afval gooien.”

Stef Conijn is beleidsmedewerker Afval, maar omschrijft zichzelf meer als een asset manager. “Ik ben medeverantwoordelijk voor de aankoop van de voertuigen en containers. Zo begeleid ik onder andere de aanbestedingen voor de aankoop van de wagens. De laatste keer moesten we dat, gezien de bedragen die met de investering waren gemoeid, Europees aanbesteden. Als gemeentelijke instelling zijn we dat verplicht.”


Een elftal nieuwe DAF’s van Truckland

Het wagenpark van de gemeenten is de laatste twee jaar uitgebreid met maar liefst elf nieuwe DAF-voertuigen. Waaronder vier zogeheten zijladers; een wagen met aan één kant een mechanische arm. Die arm plukt de rolcontainer van de straat alsof het niks is en kiept de inhoud zo in de bak. Ook schafte de werkorganisatie een achterlader, een haakarmvoertuig en vijf kraanwagens aan. Die worden onder andere gebruikt voor het legen van de ondergrondse containers en het knijpen van het groen.

Stef vertelt dat zijn organisatie hiervoor twee aanbestedingen uitschreef: één voor de zijladers en één voor de kraanwagens. “Meerdere partijen schreven in en deden een aanbieding. Truckland deed dat in combinatie met diverse opbouwers, voor de haakarm bijvoorbeeld. Het criterium dat bij zo’n aanbesteding het zwaarst weegt, is de prijs-kwaliteitsverhouding. Om dat goed te kunnen beoordelen, was er een praktijkbeoordeling. Ook Truckland kwam langs met een voertuig dat qua specificaties het meest overeenkwam met het gewenste voertuig. Vervolgens lieten we een aantal van onze chauffeurs testen.”

Buch gemeenten Tessa, Stef en Mark

Vlnr: Tessa Meijer en Stef Conijn van de BUCH-gemeenten en Mark Schuttenhelm van Truckland.
Foto: Van der Torren Fotografie

DAF trucks afval voor Buch gemeenten

Het wagenpark van de BUCH-gemeenten is de laatste twee jaar uitgebreid met elf nieuwe DAF-voertuigen.
Foto: Van der Torren Fotografie

Testen in de praktijk

De chauffeurs testten op verschillende punten, vult Tessa aan. “Om te beginnen rijcomfort, maar ook de opbergruimte in en om het voertuig. Vrij zicht is een heel belangrijke factor. Onze wagens rijden veel in de bebouwde kom, dus het is voor de veiligheid noodzakelijk dat de chauffeurs goed kunnen zien wat er rondom hun wagen allemaal gebeurt. En ook de draaicirkel is belangrijk, omdat onze mensen in drukke gebieden met weinig ruimte moeten manoeuvreren.”

Na het opmaken van de balans kwam Truckland als winnaar uit de bus. En kreeg de opdracht om elf voertuigen te leveren. “Die voertuigen zijn bedoeld ter uitbreiding, niet ter vervanging”, verduidelijkt Tessa. “Ons werkgebied is recent groter geworden en dat geldt ook voor ons dienstenpakket. En we rijden wanneer nodig, dus dit kan ook op een zon- en of feestdag zijn. We hebben daarom voldoende goede en betrouwbare voertuigen nodig, want je kunt afval geen dag op straat laten liggen. De inzameling moet altijd door kunnen gaan.”

Niet elektrisch, maar het beste alternatief

De nieuwe DAF’s rijden niet op elektriciteit, meldt Stef. “Op zich zouden we dat graag willen, maar de laadcapaciteit is nog niet op orde. We hebben nu gekozen voor het meest duurzame alternatief: HVO 100-diesel. HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil. Dat betekent dat de brandstof wordt gemaakt van plantaardige oliën en afvalvetten, zoals gebruikt frituurvet en dierlijke vetten. Dit zijn hernieuwbare grondstoffen, in tegenstelling tot de klassiekere fossiele brandstoffen.”
Stef, tot slot, is heel tevreden over de samenwerking met Truckland rondom de recente levering. “Eerlijk is eerlijk: net na de ingebruikname hadden we wat aanloopproblemen. Maar dat is allemaal netjes en in prima overleg opgelost. Het contact met Truckland is goed. Volgens onze chauffeurs rijden de wagens prima. Ze zijn er erg tevreden over.”

Trucks

Lees ook deze voorgestelde artikelen

No related articles found.

To Top